top of page
Zoeken

Tips voor de zomer: paarden

  • hjderidder
  • 19 mei 2024
  • 3 minuten om te lezen

Tijdens de zomer kunnen de temperaturen soms hoog oplopen. Paarden kunnen het beste gedijen tussen de -5 en +25 graden. Vanaf het warmer wordt dan 25 graden, moet het paardenlichaam hard werken om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Wij kunnen daarnaast de paarden ook een handje helpen.


Als allereerste is het belangrijk dat er voor elk paard voldoende vers water ter beschikking is. Een paard drinkt 40 tot 50 liter water per dag en zeker in de zomer is het belangrijk dat ze goed blijven drinken. Controleer daarom dagelijks het water en zie dat, als je paarden in een kudde staan, elk paard beschikking heeft tot vers drinkwater.


Naast vers drinkwater kan je ook een zoutblok ophangen voor je paard. Paarden gaan bij warm weer meer zweten en verliezen zo zout. Een zoutblok stimuleert ook dat de paarden meer gaan drinken. Zo wordt het zout en vocht, dat ze verliezen door het zweten, weer terug aangevuld.


Voorzie ook voldoende schaduw voor alle paarden. Het beste is dat de paarden zelf kunnen kiezen waar ze staan en dat je de wei of paddock voorziet met een schuilstal of schaduw van een boom. Bij sommigen hebben de paarden geen keuze of ze buiten of binnen staan. Indien jij beslist, zet je de paarden best heel vroeg in de ochtend en heel laat in de avond buiten. Je kan ze ook in de nacht buiten laten staan en overdag binnen zetten. Het voordeel hiervan is dat de paarden dan ook minder last hebben van vliegen. Let alleen op voor paarden met zomereczeem. Bij schemering komen er meer muggen voor, wat niet ideaal is voor paarden met zomereczeem. Deze paarden reageren allergisch op het speeksel van muggen en krijgen hierdoor hevige jeuk. Je kan deze paarden wel helpen door een vliegendeken op te leggen.


Niet alleen wij kunnen verbranden in de zon, maar ook onze paarden. Paarden met een roze neus, kale plekken of plekken met minder haar, zoals in de kootholtes van het paard, kan je het beste beschermen tegen de zon. Je kan deze plekken insmeren met een beetje zonnecrĆØme om te voorkomen dat jouw paard zich daar verbrand.


Paarden moeten van die dikke wintervacht vanaf. Neem daarom eens de tijd om jouw paard een goede borstelbeurt te geven. Je helpt jouw paard zo van zijn dikke haren af te geraken en hij heeft er daarnaast nog eens een lekkere massage bij. De meeste paarden zullen er erg van genieten als je hun hierbij helpt.


Trainingen of rijden met je paard doe je best niet op het heetst van de dag. Plan het vroeg in de ochtend of heel laat in de avond in. Hou de trainingen ook minder zwaar en intensief voor je paard. Je kan bijvoorbeeld kortere sessies inplannen. Na het trainen of rijden kan je jouw paard ook lekker afkoelen met water. Begin altijd eerst met de benen van je paard nat te maken en ga dan geleidelijk aan meer naar boven. Zie vooral dat de plekken waar het paard gezweet heeft goed worden afgespoeld.


Met dit warme weer komen er helaas ook meer insecten zoals dazen voor. Deze kunnen erg steken, maar je kan jouw paard hier ook tegen beschermen door gebruik te maken van vliegendekens, vliegenmaskers of vliegenspray.


Als laatste is het ook belangrijk dat je transport met je paard zo veel mogelijk vermijd. Het kan in een paardentrailer erg warm worden en heel onaangenaam voor je paard. Ga bij voorkeur bij jou in de buurt wandelen of blijf gewoon thuis en gun jullie allebei een dagje rust op een warme zomerdag.

Ā 
Ā 
Dierenliefde - de Ridder
bottom of page