Tips voor de zomer: honden
- hjderidder
- 14 jun 2024
- 2 minuten om te lezen
Bij warmte zullen honden veel beginnen hijgen om af te koelen. Deze dieren zweten enkel via hun voetkussentjes, maar indien de ondergrond heel warm is, kunnen ze via deze weg niet veel afkoelen. Al een geluk is er veel dat we kunnen doen om onze honden te helpen.
Als eerste moet de hond zeker een plekje in de schaduw hebben. Zet bijvoorbeeld de parasol open zodat jouw hond hier onder kan gaan liggen. Je kan eventueel ook nog een frisse, natte handdoek neerleggen waar het dier uit zichzelf op kan gaan liggen. Voorzie daarnaast ook altijd vers drinkwater voor je hond. Met de warme temperaturen zullen de dieren meer gaan drinken en is het belangrijk dat ze continu vers drinkwater ter beschikking hebben.

Laat jouw hond met warm weer absoluut niet achter in de auto. Al is het maar om 5min iets te gaan halen. De temperaturen stijgen enorm snel tot een zeer hoge warmte. De auto kan binnen 10min al 10 graden warmer zijn dan de buitentemperatuur.
Ga niet wandelen of spelen met je hond op het heetst van de dag. Wandel bij voorkeur over gras en vermijd de hete asfalt en stenen. De honden kunnen hieraan hun poten verbranden. Indien je dicht bij het bos woont, is een wandeling in het bos ideaal. De honden lopen hier niet over stenen en je hebt schaduw van de bomen.
Indien je hond houdt van water, kan je als alternatief ook gaan zwemmen met je hond of thuis een hondenzwembadje zetten. Je gaat buiten best niet zwemmen in een poel met stilstaand water. Indien de honden hiervan water binnenkrijgen, kunnen ze de ziekte leptospirose krijgen. Deze ziekte wordt ook wel de rattenziekte genoemd. Water kan namelijk besmet zijn door de urine van knaagdieren zoals ratten. Indien honden dit water binnenkrijgen, kunnen ze erg ziek worden. Ze krijgen leveraandoeningen, een verminderde eetlust, gaan braken en krijgen hoge koorts. Soms kunnen ze ook spiertrillingen hebben, gaan ze hoesten, kunnen de nieren beschadigd raken en kan er uiteindelijk sterfte optreden. Je kan jouw dier jaarlijks laten vaccineren tegen deze ziekte. Hiervoor vraag je het beste raad aan jouw dierenarts.
Bij de warmte komen er ook meer teken en muggen voor. Er bestaan speciale halsbanden die jouw hond tegen deze dieren beschermt.
Als laatste kan je jouw hond ook enorm helpen door hem te borstelen en van die dikke vacht af te geraken. Honden met lang haar breng je best eens naar de hondenkapper voor een goede knipbeurt.